Omgeving

De Eifel staat bekend om haar mooie natuur en weidse landschap met prachtige vergezichten. Kenmerkend voor het landschap zijn heuvels, bossen, beekjes, oude burchten en kleine stadjes met authentieke Duitse vakwerkhuisjes. Verschillende delen van de Eifel zijn beschermde parken (zoals Nationale Park Eifel en Natuurpark Südeifel). Niet voor niets is de Eifel een van de populairste vakantiegebieden in Duitsland!

Lissendorf is een plaats in het zuidelijke deel van de Eifel en heeft ongeveer 1100 inwoners. Het ligt aan de rivier de Kyll (zijrivier van de Moezel) op zo’n 450 meter hoogte in het bosrijke en heuvelachtige landschap van de Vulkaaneifel, waar vroeger veel vulkanen actief waren. Deze oude vulkanen zijn in het landschap nog terug te zien als kratermeren (Maare) en hebben de Vulkaaneifel zijn afwisselende en karakteristieke vormen gegeven.

Lissendorf is niet echt een toeristische plaats, maar ligt wel centraal ten opzichte van de verschillende toeristische trekpleisters in de Eifel. De afstand vanuit midden Nederland is ongeveer 300 km. Bekende steden, zoals Keulen, Koblenz en Trier zijn binnen een uur aan te rijden. België en Luxemburg zijn vanuit Lissendorf prima te bereiken voor een dagtocht en ook een uitstapje naar de Moezel (wijngebied) is goed te doen.

In het bosgebied direct naast het vakantiehuis kunt u eindeloos wandelen, fietsen, mountainbiken en langlaufen. In de directe omgeving zijn meerdere overdekte en openluchtzwembaden (o.a. in Jünkerath en Gerolstein). Voor waterrecreatie zijn de Kronenburger See en de Freilinger See niet ver weg. De rivier de Kyll is voor sportvissers een prima stek en het fietspad langs de Kyll brengt u tot in Trier! Vlakbij Hillesheim ligt de prachtige Eifel golfbaan voor uw eigen hole in one en voor de autoliefhebbers is een rondje over de Nürburgring natuurlijk een must.

Verder zijn er tal van musea, wildparken en bezienswaardige stadjes in de directe omgeving, zoals Gerolstein, Prüm, Daun, Kronenburg, Manderscheid, Bad Münstereifel, Monschau en Blankenheim. In ons vakantiehuis vindt u veel informatiemateriaal en kaarten over uitstapjes en andere mogelijkheden in de Eifel. Hieronder vindt u een kleine samenvatting:


Maare in Steffeln, Daun en Meerfeld
De Maare in de Vulkaaneifel zijn natuurlijk een must voor iedere vakantieganger! Vlakbij Lissendorf ligt het kleine Maar van Steffeln, waar ook rondleidingen gegeven worden. Iets verderop liggen de 3 bekende Dauner Maare vlak bij elkaar en waar ook gezwommen kan worden. In Meerfeld ligt het grootste Maar van de westelijke Eifel. Hier kunt u ook prima zwemmen, of lekker eten op een van de terrassen aan de zuidoever van met meer.


Manderscheid
Dit kuuroord ligt aan het riviertje de Lieser. In Manderscheid zijn de bezienswaardige Oberburg en Niederburg te vinden uit het jaar 1173. Beide burchten symboliseren de geschiedenis van het gebied, die beheerst werd door twee machtsblokken. Door Manderscheid loopt het bekende Lieserpad, het wandelpad langs de Lieser met mooie uitzichten, ravijnen, Maaren en bos. Ook is in Manderscheid het Maarmuseum gevestigd.


Adler und Wolfspark

Adler- und Wolfspark Kasselburg
Op slechts een kwartiertje rijden van Eifel-huisje vindt u dit 20 hectare grote park rondom de historische burcht in Pelm bij Gerolstein. Tussen de oude muren van de burcht uit de 12e eeuw leven nu adelaars, valken, uilen en gieren. Een bijzondere attractie is de vliegshow die ze hier dagelijks geven. Tevens leven er in de bossen rondom de burcht roedels met wolfen, waarvan u het voeren kunt fotograferen!


Wandelen, fietsen en mountainbiken
Overal in de Eifel zijn wandel- en fietsroutes te vinden. Er zijn langeafstandswandelpaden (zoals de 313 km lange Eifelsteig van Aken naar Trier), maar ook vele kortere regionale en lokale wandelroutes. Vanuit Eifel-huisje loopt u zo het bos in en kunt u verschillende gemarkeerde routes volgen.

Met de fiets komt u uiteraard verder, maar het landschap is flink heuvelachtig en vergt enige conditie en een fiets met voldoende versnellingen (eventueel in de omgeving te huur). In de Eifel vindt u tal van fietsroutes die prima gemarkeerd zijn. Het Kylltal fietspad bijvoorbeeld loopt langs de rivier de Kyll en slingert door het mooie vulkaanlandschap van Dahlem naar Trier. Omdat het fietspad ongeveer de spoorlijn volgt, kunt u onderweg ook de trein nemen.

Het Eifellandschap is uitermate geschikt voor een actieve vakantie op de mountainbike. Vanuit ons vakantiehuis rijdt u zo het bos in en het ene na het andere bospad vraagt om met de mountainbike verkend te worden! In ons vakantiehuis vindt u ook kaartmateriaal en daarnaast kunt u bij de VVV in Stadtkyll (aan de Burgberg 22) terecht voor nog meer informatie over wandelen, fietsen en mountainbiken in de Vulkaaneifel.


Bad Münstereifel
Bad Münstereifel  is een waar openluchtmuseum met schilderachtige straatjes en gezellige winkels. Bad Münstereifel is bekend door het café van de beroemde Duitse Schlagerzanger Heino, maar ook Sebastian Kneipp heeft er zijn sporen achtergelaten. Al meer dan 70 jaar worden zijn producten en gezondheidsbehandelingen in praktijk gebracht. Wist u dat in Duitsland de originele Kneipp-kuur als erkende medische behandeling wordt gezien?


Cochem aan de Moezel
Op een uurtje rijden van Lissendorf ligt het romantische Cochem prachtig aan de Moezel, ingebed tussen de Eifel en de Hunsrück. Onder de hooggelegen laatgotische Reichsburg ligt de oude stadswijk met haar middeleeuwse pleinen en liefdevol gerestaureerde vakwerkhuizen. Het hele jaar door is er wel wat te beleven in Cochem en het is er dan ook vrijwel altijd gezellig druk. Wereldberoemd is de Riesling wijn, die uit dit gebied komt. U kunt hier, in de oudste Duitse wijnregio, overal wijn proeven bij de Winzer (wijnboer) thuis in de kelder!


Golf Club Eifel
Op slechts 10 kilometer afstand van vakantiehuis Eifel-huisje ligt een prachtig mooie, rustige en goed verzorgde 18-holes golfbaan. Op een gebied van 70 hectare zijn afwisselende banen te vinden, waarvan een aantal in een heel oud bosgebied.